Användarmanual
Vad är Prisma?
Prisma Västra Götaland är en digital mötesplats där alla som vill kan ta del av och dela information om den industrihistoriska epoken i Västra Götaland. Prisma är alltså inget digitalt arkiv – utan här står istället berättelsen i fokus. Berättelsen om tiden, människorna och förändringen. Här blir föremålen den rekvisita som förstärker berättelsen och ger den extra dimensioner.
Olika vägar in i historien
I Prisma förmedlas historien genom tid, personer, föremål, berättelser och relationerna mellan dessa. Tanken är att ge besökaren en möjlighet att förhålla sig till industrihistorien, upptäcka nya saker, se nya kopplingar och på sitt eget sätt få en bredare förståelse för Västra Götalands industrihistoria.
Inspirera besök till historiska platser
Prismas besökare ges – genom denna digitala plattform – möjligheten att upptäcka verkliga, fysiska platser som man i förlängningen förhoppningsvis inspireras till att besöka.
Sporra till samtal om samhällsutveckling
Tanken är också att Prisma, genom ökad kunskap och förståelse, ska sporra till samtal om vår samhälls-utveckling; hur det blev som det blev, hur det är idag och hur det kan komma att bli.
Prisma i praktiken
Byggstenarna i en berättelse
Sammanfattning
På denna sida presenterar du själva berättelsen. Sidan skapas automatiskt av Prisma om du kryssat i ”Skapa sammanfattning” i grundinställningarna för din berättelse. En innehållsförteckning med länkar till berättelsens olika sidor skapas också.
Berättelsesidor
En berättelse består av en eller flera sidor. Du väljer själv hur många sidor du vill skapa i din berättelse och hur uppdelningen skall se ut. Sidor kan t.ex. utgöra en avgränsad tidsperiod för berättelsen – exempelvis ”860 – 1890”, ”1950-talet” eller ”efterkrigstiden”.
Layouter
Innehållet på en sida i en berättelse delas upp i ett antal ”layout-block”. Dessa block är en slags styckesindelningar som bestämmer hur ditt innehåll ska se ut på sidan. I Prisma finns ett antal layout-block tillgängliga för text, bilder, bildgallerier osv och fler tillkommer allt eftersom.
Objekt
Objekt är en slags digitala lådor där du förvarar de bilder, filmer och ljudklipp du laddar upp i Prisma. Sedan använder du dessa objekt för att visa bilder, filmer och annat innehåll i dina berättelser. De kan jämföras med de mappar du har på din dator och kan precis som dessa mappar innehålla många olika typer av filer.
”Tänk på dina objekt som tematiska behållare eller små miniberättelser. Det är alltså bättre att skapa ett objekt som innehåller 10 st bilder som hör ihop istället för att skapa 10 st objekt som innehåller en bild var.”
Om du till exempel skall ladda upp bilder på Göteborgs Centralstation kan du gå till väga på följande sätt:
- Skapa ett nytt objekt som du ger titeln ”Göteborgs Centralstation” och en kort beskrivning av innehållet, t.ex. ”bilder på centralstationen från sekelskiftet 1800”.
- Ladda upp samtliga bilder du vill skall finnas i objektet.
Om nu en annan Prisma-användare skriver på en berättelse om t.ex Drottningtorget kan hen använda någon av dina bilder av Centralstationen i sin berättelse. Då skapas också automatiskt en koppling mellan ditt objekt och de berättelser objektet används i.
Tips!
Alla objekt i Prisma VG kan återanvändas av andra Prisma-användare. Var därför noga med att lägga lite extra kärlek på dina objekt och förse dem med en bra, informativ titel och en intressant beskrivning.
En berättelsesidas beståndsdelar
Användbara tips innan du börjar
Så loggar du in på Prisma VG
Logga in genom att klicka på ”Logga in” längst upp till höger i huvudmenyn. Alternativt skriver du in adressen ”www.prismavg.se/admin” i din webbläsares adressfält.
- Ange ditt användarnamn i fältet ”Användarnamn”. Detta skrivs i formen förnamn.efternamn med små bokstäver.
- Ange ditt lösenord i fältet ”Lösenord”.
- Klicka på den gröna knappen med texten ”Logga in”.
Tips
Om du glömt bort ditt lösenord kan du få ett nytt genom att klicka på länken ”(Glömt ditt lösenord?)” och sedan följa instruktionerna.
Så här skapar du ett nytt objekt
Ett objekt i Prisma VG fungerar ungefär som en mapp med filer på din dator. I ett objekt kan du lägga en eller flera filer av olika slag, t.ex bilder, filmer, ljudklipp och pdf:er).
När du sedan skapar innehåll på din berättelses sidor öppnar du dessa mappar och väljer ut de bilder, filmer osv som du vill visa på sidan.
Gör så här:
- Klicka på ”Objekt” i vänstermenyn.
- Klicka på den gröna knappen med texten ”Lägg till ett objekt”.
- Längst upp på sidan som visas finns fem olika flikar i röd färg. Det är flikarna ”Dublin Core” och ”Filer” som är de viktigaste och dessa beskriv nedan:
Dublin Core (obligatorisk)
Under fliken märkt ”Dublin Core” anger du grundinformationen för objektet (det finns många fält här, fyll gärna i så mycket du kan, men följande är ett minimum):
- Titel: En beskrivande titel för objektet (t.ex ”Järnvägsstationen i Mellerud”)
- Beskrivning: En kort beskrivning av objektets innehåll
- Källa: Den huvudsakliga källa du hämtat informationen och materialet ifrån
- Ämne och nyckelord: De ämnesord du vill märka objektet med. Använd 3 – 5 ord. Varje ord separeras med ett kommatecken (,).
Tips!
Det är viktigt att du inte bara skriver en uppspaltad arkivtext typ: ”Röd lampa, tidigt 1900-tal. Handtag i mässing”. Här är det meningen att du ska göra en mer berättande och målande beskrivning. Exempel ”Klippljusapparat till fyr”: ”Klippljusapparat i gulmetall och rödlackat järn, monterad på en tryckregulator. Inne i dosan finns det bland annat ett mjukt membran av läder (av ofödd kalv). Dosan är försedd med en inloppsventil och en utströmningsventil för gasen. För beskrivning i övrigt, se litteraturhänvisning. Gasklipp av denna typ användes i alla mindre fyrar under 1900-talet. Just den här är använd på Vinterholmens fyr, sydväst om Stenungsund. Över gasklippen ska det sitta en glaskupa som förstärker ljuset så att det syns på flera mils avstånd”.
Filer (obligatorisk)
Under fliken märkt ”Filer” väljer du ut de filer du vill ladda upp från din dator.
Längs ner på sidan finns ett uppladdningsfält med streckade kantlinjer och en grön knapp. Här kan du antingen välja filer genom att klicka på knappen eller dra och släppa filer inom den streckade ramen.
Välj en eller flera filer via filutforskaren:
- I fältet längs ner på sidan klickar du på den gröna knappen med texten ”Eller klicka här för att välja filer”.
- Välj de filer du vill ladda upp från din dator.
- De valda filerna visas nu som små miniatyrbilder under fältet.
- Klicka på den gröna knappen med texten ”Spara ändringar” i den högra menyn för att ladda upp bilderna.
Dra och släpp en eller flera filer:
- Markera de filer du vill ladda upp i datorns filutforskare och dra och släpp dem inom den streckade rutan.
- De valda filerna visas nu som små miniatyrbilder under fältet.
- Klicka på den gröna knappen med texten ”Spara ändringar” i den högra menyn för att ladda upp bilderna.
Nu laddas dina filer upp till Prisma. Beroende på hur många filer du valt och hur stora de är kan detta ta lite tid så ha tålamod!
Maxstorlek för filer
Den maximala tillåtna storleken på filuppladdningar är 128 MB. Begränsningen gäller den totala uppladdningsstorleken per uppladdning. Du kan alltså ladda upp flera filer på en gång om den sammanlagda filstorleken för de valda filerna inte överstiger 128 MB.
Så här skapar du en ny berättelse
- Klicka på ”Berättelser” i vänstermenyn.
- Klicka sedan på den gröna knappen med texten ”Lägg till en berättelse”.
- På den sida som nu visas anger du sedan grundinformation om din berättelse:
- Titel: Berättelsen titel. Gärna något intresseväckande
- Kortadress: Skapas automatiskt av Prisma och används i webbläsarens adressfält vid länkning till berättelsen.
- Medverkande: Här anger du namnet på ev. personer som bidragit i arbetet med berättelsen.
- Beskrivning: En kortfattad, intresseväckande beskrivning av berättelsen. Denna text bör inte vara alltför lång, max 250 tecken.
- Taggar: De ämnesord du vill märka upp din berättelse med. Använd 3 – 5 ord. Varje ord separeras med ett kommatecken (,). Klicka här för att läsa mer om vad taggar är.
- Tema: Berättelsens grafiska tema. Använd det förvalda valet.
- Skapa sammanfattning?: Om du kryssar i den den här rutan skapas automatiskt en sammanfattningssida för din berättelse.
- Omslagsbild: Här väljer du den bild du vill använda som berättelsens omslagsbild. Om du inte väljer någon bild kommer Prisma använda den första bild som används på den första sidan i din berättelse.
- Klicka på den gröna knappen med texten ”Spara ändringar” längst till höger för att spara din berättelse.
Skapa en sida i berättelsen
När du väl skapat din berättelse och angett grundinformationen är det dags att skapa sidor i berättelsen. Du måste skapa minst en sida i din berättelse för att den skall godkännas för publicering, men det finns ingen begränsning utöver det för hur många sidor en berättelse kan innehålla.
- Klicka på ”Berättelser” i vänstermenyn.
- Klicka på ”Ändra” under din berättelse i listan som visas. Nu öppnas sidan med din berättelses grundinställningar.
- Klicka på den gröna knappen med texten ”Lägg till sida” längst ner på sidan.
- Nu ska du ange ett par grunduppgifter för sidan du skapar. De är följande:
- Sidans titel: Visas i innehållsförteckningen och längst upp på sidan.
- Menu Link Title: Alternativt, kortare sidtitel som endast visas i innehållsförteckningen.
- Sidans kortadress: Skapas automatiskt av Prisma och används i webbläsarens adressfält vid länkning till sidan.
- Klicka på den gröna knappen med texten ”Spara ändringar” för att spara sidan.
Tips!
Du kan klicka på knappen ”Visa publik sida” för att se hur dina ändringar kommer att se ut för besökaren.
Lägg till innehåll på en sida
Hur innehåll som t.ex. text och bilder visas på en sida bestäms av s.k ”layouter” eller innehållsblock. I Prisma VG finns ett antal olika typer av layouter att välja på beroende på vilken typ av innehåll du vill visa på sidan.
De tillgängliga layouterna visas i en lista längst ner när du redigerar en sida i en berättelse. För att lägga till en layout på en sida gör du följande:
- Klicka på ”Berättelser” i vänstermenyn.
- Klicka på ”Ändra” under din berättelse i listan som visas. Nu öppnas sidan med din berättelses grundinställningar.
- Längst ner på sidan (under ”Sidor”) klickar du på titeln på den sida du vill lägga till innehåll i.
- Under rubriken ”Nytt block / Välj layout” visas de tillgängliga layouterna som små bilder.
- Klicka på den layout du vill använda. Layouten markeras då och en beskrivande text visas längst ner under listan med layouter.
- Klicka på den gröna knappen med texten ”Lägg till detta innehållsblock” för att lägga till layouten på sidan. Layouten läggs nu till som ett nytt block ovanför listan med layouter.
- Fyll layouten med innehåll.
- Klicka på den gröna knappen med texten ”Spara ändringar” för att spara.
Upprepa sedan steg 5-8 för att lägga till ytterligare layouter på sidan.
Här följer en översikt över de tillgängliga layouterna och vad de används för. För en mer detaljerad beskrivning av varje layout, se avsnittet Layouter.
Objekt med text
Används om du vill visa en höger- eller vänsterställd bild tillsammans med text.
Objekt-galleri
Används då du vill visa ett galleri med flera bilder. Bilderna visas som ett rutnät med fyrkantiga miniatyrbilder. Bra att använda då man vill visa många bilder på en och samma sida.
Endast text
Används för att läga in ett stycke med endast text.
Fil
Används för att visa en stor bild eller liknande som som täcker hela sidans bredd.
Visa på kartan
Används för att skapa en interaktiv karta längst upp på sidan som centreras kring en specifik punkt. Kräver kartkoordinater.
Tidsperiod
Används för att visa en extra navigationsmeny i form av en tidsaxel längst upp på sidan. Kan användas som ett komplement till den vanliga sidnavigeringen.
Sidomeny
Används för att skapa en högerställd spalt på sidan som kan användas för att visa länkar till andra sidor eller andra berättelser.
Då och Nu
Används för att på ett enkelt sätt jämföra två bilder med varandra (en gammal och en ny).
Videolänk
Används för att visa filmklipp från YouTube och Vimeo på sidan.
Layouter i detalj
Detta avsnitt beskriver de tillgängliga layouterna i Prisma VG i detalj. Klicka på respektive layout för att läsa mer.
- Objekt med text
- Objekt-galleri
- Endast text
- Fil
- Visa på kartan
- Tidsperiod
- Sidomeny
- Då och Nu
- Videolänk
Objekt med text
Denna layout använder du då du vill lägga till innehåll (bild, ljud, film) från ett objekt och visa detta tillsammans med en text på sidan.
- Klicka på ”Objekt med Text” i layout-menyn.
- Klicka på den gröna knappen med texten ”Lägg till detta innehållsblock” längst ner på sidan.
Nu skapas ett nytt block på sidan och du kan fylla det med innehåll:
Lägg till innehåll från ett objekt
- Klicka på den stora ”+”-symbolen i blocket för att välja ett objekt att lägga till innehåll ifrån.
- I listan med objekt som nu visas letar du fram det objekt du vill använda. Du kan söka efter objekt genom att klicka på den blå knappen med texten ”Visa sökformulär”.
- Markera objektet och klicka på ”Välj objekt” till höger.
- Välj den bild du vill använda från objektet. Du kan här också ange en bildtext som visas under bilden.
- Klicka på den gröna knappen med texten ”Lägg till” i nedre högra hörnet.
Upprepa sedan ovanstående steg (1-5) för varje bild, film eller ljudklipp du vill lägga till i det aktuella blocket.
Lägg till text
- Skriv in eller klistra in den text du vill visa tillsammans med objektet i fältet ”Text”. Här kan du också väla olika formatering på texten för bl.a. underrubriker osv.
Ytterligare inställningar
Om du vill välja om innehållet från objektet skall vara vänster- eller högerställt i förhållande till din text gör du följande:
- Klicka på ”Inställningar för layout” under fältet för text.
- Vid ”filplacering” väljer du ”Vänsterställd” eller ”Högerställd”.
- Du kan också välja vilken storlek det skall vara på de bilder du valt från objektet. Den rekommenderade inställningen är ”Fullstorlek”.
Slutligen klickar du på den gröna knappen med texten ”Spara ändringar” till höger för att spara dina ändringar.
Tips!
Du kan klicka på knappen ”Visa publik sida” för att se hur dina ändringar kommer att se ut för besökaren.
Exempel på Objekt med text-layouten
Objekt-galleri
Denna layout använder du då du vill lägga till ett bildgalleri med flera bilder från ett objekt. Bilderna visas då på sidan som miniatyrer. När besökaren klickar på en bild visas en förstoring tillsammans med ev. bildtext.
- Klicka på ”Objekt-galleri” i layout-menyn.
- Klicka på den gröna knappen med texten ”Lägg till detta innehållsblock” längst ner på sidan.
Nu skapas ett nytt block på sidan och du kan fylla det med innehåll:
Lägg till innehåll från ett eller flera objekt
- Klicka på den stora ”+”-symbolen i blocket för att välja ett objekt att lägga till innehåll ifrån.
- I listan med objekt som nu visas letar du fram det objekt du vill använda. Du kan söka efter objekt genom att klicka på den blå knappen med texten ”Visa sökformulär”.
- Markera objektet och klicka på ”Välj objekt” till höger.
- Välj den bild du vill använda från objektet. Du kan här också ange en bildtext som visas under bilden.
- Klicka på den gröna knappen med texten ”Lägg till” i nedre högra hörnet.
Upprepa sedan ovanstående steg (1-5) för varje bild du vill lägga till i det aktuella blocket.
Ytterligare inställningar
Om du vill välja om innehållet från objektet skall vara vänster- eller högerställt på sidan gör du följande:
- Klicka på ”Inställningar för layout” under fältet för text.
- Vid ”Placering galleri” väljer du ”Vänsterställd” eller ”Högerställd”.
- Ändra inte inställningen för ”Placering visningsbild”. Denna skall alltid vara ”Ingen visningsbild”.
Slutligen klickar du på den gröna knappen med texten ”Spara ändringar” till höger för att spara dina ändringar.
Tips!
Du kan klicka på knappen ”Visa publik sida” för att se hur dina ändringar kommer att se ut för besökaren.
Exempel på Objekt-galleri-layouten
Endast text
Denna layout använder du då du endast vill lägga till ett textstycke på sidan.
- Klicka på ”Endast text” i layout-menyn.
- Klicka på den gröna knappen med texten ”Lägg till detta innehållsblock” längst ner på sidan.
Nu skapas ett nytt block på sidan och du kan fylla det med innehåll:
Lägg till text
- Skriv in eller klistra in den text du vill visa i fältet ”Text”. Här kan du också väla olika formatering på texten för bl.a. underrubriker osv.
Slutligen klickar du på den gröna knappen med texten ”Spara ändringar” till höger för att spara dina ändringar.
Tips!
Du kan klicka på knappen ”Visa publik sida” för att se hur dina ändringar kommer att se ut för besökaren.
Fil
Denna layout använder du då du vill lägga till innehåll (bild, ljud, film) från ett objekt utan text på sidan.
- Klicka på ”Objekt med Text” i layout-menyn.
- Klicka på den gröna knappen med texten ”Lägg till detta innehållsblock” längst ner på sidan.
Nu skapas ett nytt block på sidan och du kan fylla det med innehåll:
Lägg till innehåll från ett objekt
- Klicka på den stora ”+”-symbolen i blocket för att välja ett objekt att lägga till innehåll ifrån.
- I listan med objekt som nu visas letar du fram det objekt du vill använda. Du kan söka efter objekt genom att klicka på den blå knappen med texten ”Visa sökformulär”.
- Markera objektet och klicka på ”Välj objekt” till höger.
- Välj den bild du vill använda från objektet. Du kan här också ange en bildtext som visas under bilden.
- Klicka på den gröna knappen med texten ”Lägg till” i nedre högra hörnet.
Upprepa sedan ovanstående steg (1-5) för varje bild, film eller ljudklipp du vill lägga till i det aktuella blocket.
Ytterligare inställningar
Om du vill välja om innehållet från objektet skall vara vänster- eller högerställt på sidan gör du följande:
- Klicka på ”Inställningar för layout” under fältet för text.
- Vid ”Filplacering” väljer du ”Vänsterställd” eller ”Högerställd”.
- Du kan också välja vilken storlek det skall vara på de bilder du valt från objektet. Den rekommenderade inställningen är ”Fullstorlek”.
- Du kan också välja hur eventuell bildtext skall placeras under bilden genom att vid ”Placering bildtext” välja ”Centrerad”, ”Högerställd” eller ”Vänsterställd”.
Slutligen klickar du på den gröna knappen med texten ”Spara ändringar” till höger för att spara dina ändringar.
Tips!
Du kan klicka på knappen ”Visa publik sida” för att se hur dina ändringar kommer att se ut för besökaren.
Exempel på fil-layouten med centrerad bildtext
Visa på kartan
Innehåll kommer snart.
Tidsperiod
Innehåll kommer snart.
Sidomeny
Innehåll kommer snart.
Då och Nu
Denna layout använder du för att jämföra två bilder från olika tidpunkter med varandra. Layoutblocket skapar en bildvisare som låter besökaren jämföra bilderna med varandra på ett enkelt sätt mha ett reglage. Den första bilden du lägger till representerar ”Då” och den andra bilden ”Nu”.
- Klicka på ”Då och Nu” i layout-menyn.
- Klicka på den gröna knappen med texten ”Lägg till detta innehållsblock” längst ner på sidan.
Nu skapas ett nytt block på sidan och du kan fylla det med innehåll:
Lägg till innehåll från ett objekt
- Klicka på den stora ”+”-symbolen i blocket för att välja ett objekt att lägga till den första bilden (Då) ifrån.
- I listan med objekt som nu visas letar du fram det objekt du vill använda. Du kan söka efter objekt genom att klicka på den blå knappen med texten ”Visa sökformulär”.
- Markera objektet och klicka på ”Välj objekt” till höger.
- Välj den bild du vill använda från objektet. Du kan här också ange en bildtext som visas under bilden.
- Klicka på den gröna knappen med texten ”Lägg till” i nedre högra hörnet.
Upprepa sedan ovanstående steg (1-5) för att lägga till den andra (Nu) bilden.
Ytterligare inställningar
Om du vill välja om innehållet från objektet skall vara vänster- eller högerställt på sidan gör du följande:
- Klicka på ”Inställningar för layout” under fältet för text.
- Vid ”filplacering” väljer du ”Vänsterställd” eller ”Högerställd”.
- Du kan också välja vilken storlek det skall vara på de bilder du valt från objektet. Den rekommenderade inställningen är ”Fullstorlek”.
- Reglaget som används för att jämföra bilderna med varandra är som standard vertikalt. Om du istället vill att det skall vara horisontellt väljer du ”Horisontell” vid ”Bildorientering.
- Om du vill ändra standardetiketterna som visas som ”Då” och ”Nu” gör du det genom att skriva in text i fälten för ”Etikett vänster bild” och ”Etikett höger bild”.
Slutligen klickar du på den gröna knappen med texten ”Spara ändringar” till höger för att spara dina ändringar.
Tips!
Då och Nu-layouten fungerar bäst om de två bilderna du använder har samma storlek och är tagna från ungefär samma vinkel.
Exempel på Då och Nu-layouten
Videolänk
Videolänk
Denna layout använder du om du vill visa ett videoklipp från någon av strömningstjänsterna YouTube eller Vimeo. Länken måste först läggas till i ett av dina objekt för att fungera.
Lägg till ett videoklipp från YouTube i ett objekt
- Sök fram klippet och klicka på ”Dela”-knappen strax till höger under klippet.
- Kopiera delningslänken som visas i rutan. Den börjar vanligtvis med ”https://youtu.be”.
- I Prisma VG under ”Objekt” klickar du på ”Ändra” på det objekt du vill lägga länken i.
- Klicka på fliken ”Metadata om objekttyp” överst på sidan.
- Välj ”Filmklipp” i rullgardinsmenyn för ”Resurstyp” längst upp på sidan.
- Klistra in delningslänken från punkt 2 i fältet ”Extern video”.
Lägg till ett videoklipp från Vimeo i ett objekt
- Sök fram klippet och klicka på ”share”-knappen som visas antingen under klippet eller i högra hörnet av klippet.
- Kopiera delningslänken i fältet vid ”Link”. Den börjar vanligtvis med ”https://vimeo.com”.
- I Prisma VG under ”Objekt” klickar du på ”Ändra” på det objekt du vill lägga länken i.
- Klicka på fliken ”Metadata om objekttyp” överst på sidan.
- Välj ”Filmklipp” i rullgardinsmenyn för ”Resurstyp” längst upp på sidan.
- Klistra in delningslänken från punkt 2 i fältet ”Extern video”.
Visa videoklippet på en sida i din berättelse
- Klicka på ”Videolänk” i layout-menyn.
- Klicka på den gröna knappen med texten ”Lägg till detta innehållsblock” längst ner på sidan.
Nu skapas ett nytt block på sidan och du kan fylla det med innehåll:
- Klicka på den stora ”+”-symbolen i blocket för att välja ett objekt att lägga till videolänken ifrån.
- I listan med objekt som nu visas letar du fram det objekt du vill använda (det som du lade till delningslänken i). Du kan söka efter objekt genom att klicka på den blå knappen med texten ”Visa sökformulär”.
- Markera objektet och klicka på ”Välj objekt” till höger.
- Välj en valfri bild att använda. Denna bild kommer inte att visas på sidan utan ersätts av videoklippet.
- Klicka på den gröna knappen med texten ”Lägg till” i nedre högra hörnet.
Slutligen klickar du på den gröna knappen med texten ”Spara ändringar” till höger för att spara dina ändringar.
Samtycke vid fotografering, filmning eller ljudupptagning
Om du laddar upp mediainnehåll (foto, film eller ljud) i Prisma VG som innehåller nu levande, identifierbara personer behöver du ha dessa personers tillstånd för att publicera materialet på Prisma VG.
Detta gör du enklast genom att i samband med foto- eller inspelningstillfället be personerna skriva på en samtyckesblankett där de ger sitt skriftliga tillstånd till att materialet publiceras.
Prisma VG använder sig av en samtyckesblankett framtagen av Västarvet, som i sin tur bygger på Västra Götalandsregionens riktlinjer kring GDPR.
Klicka här för att ladda ner samtyckesblanketten i PDF-format
Koppla samman en samtyckesblankett med bilder, filmer eller ljud i Prisma VG
Vid foto- eller inspelningstillfället:
- På varje blankett som skall användas skriver du ner ett unikt id. Detta id skapar du genom att använda dagens datum (8 siffror), de tre första bokstäverna i ditt förnamn, de tre första bokstäverna i ditt efternamn samt ett löpnummer som börjar på 1.
T.ex: Anna Malm skall den 6 mars 2019 fotografera två personer och behöver därför två samtyckesblanketter. Den första blanketten får då id: 20190306-annmal-1 och den andra blanketten får id 20190306-annmal-2
När materialet laddats upp i Prisma VG:
- Klicka på ”Ändra” på det objekt du lagt materialet i.
- Klicka på fliken ”Filer” längst upp på sidan.
- Klicka på ”Ändra” på det foto, den film eller det ljudklipp du vill koppla din samtyckesblankett till.
- Vid fältet ”Rättigheter” skriver du ”Samtyckesblankett:” följt av det id du skrivit på den aktuella blanketten (t.ex 20190306-annmal-1).
- Klicka på ”Spara ändringar”.